24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN Abdullah ALAGÖZ

03.04.2016 06:51

Toplumların gelişmesi ve kalkınması, bilim ve teknolojideki gelişme hızlarına bağlıdır. Bilime ve teknolojiye önem veren toplumlar kalkınma sürecini daha çabuk tamamlarlar. Öğrencinin bilimle ilk karşılaşması okulda öğretmeni vasıtasıyla gerçekleşir. Bilim, ilköğretimden başlayarak; öğretimin her kademesinde öğretmenler tarafından okullarda öğretilir.

Olayın diğer bir yönü ise eğitimdir. Eğitim süreci hayat boyu devam eder. Bu nedenle bir toplumun geleceğinin tasarlanmasında en büyük sorumluluk öğretmenlerin omuzlarındadır. Geleceğin insanını yetiştirme bakımından da öğretmenlerin önemi büyüktür. Bunun için öğretmenler toplumun en saygın kişileri ve geleceğidirler.

“Öğretmenlik, bir bahar güneşi gibidir. Nasıl can verirse güneş havaya, suya, toprağa… Nasıl fer verirse bahar için kışın ayazında donmuş doğaya! Öğretmen de öyle can verir bir topluma. “

Milletlerin geleceğini belirleyen, bireyleri toplumla buluşturan ve onlara sosyal bir kimlik kazandıranların başında yine öğretmenler gelmektedir.

Öğretmenlik bir meslektir. Öğretmen, zekâsı, pedagojik bilgisi, alan bilgisi, kültürü gibi donanımlarıyla bir ülkenin gelecekteki insan profilini inşa eden kişidir. O yarının gençlerini yetiştirmektedir. Kendisiyle ve çevresiyle barışıktır. “ Fikri hür vicdanı hür” nesillerin yetişmesine kendini adamıştır.

Öğretmen, olumsuzluklar mazeretine sığınmadan görevini en zor şartlarda bile en iyi şeklide yapmanın mücadelesini verir. Vicdan ile cüzdan arasına sıkıştırılmasına rağmen prensiplerinden, mesleğe saygısından dolayı taviz vermez. Var olanla yetinmeyen ve sürekli kendini yenileyen kişidir. En büyük ödülü öğrencilerini hayata ve geleceği hazırlama hazıdır.

Okulda, evde ya da toplum içinde davranışı, yaşantısı ve birikimleriyle örnek şahsiyettir. Fedakârlık, sabır, hoşgörü ve tevazu kişiliği ile bütünleşmiştir. Diğer mesleklerden farklı olarak sadece okulda çalışmaz. Öğretmen yılın her günü mesleği ile yaşar. Öğretmen, misyonunu dört duvar arasına sıkıştırmaz. Sadece öğrencilerine karşı değil mensubu olduğu toplumuna karşı da sorumlulukları oluğunun bilincindedir. Oturduğu dairede komşusuna karşı, okulda öğrencisine diğer yandan üzerinde yaşadığı vatanına ve milletine karşı sorumlulukları olduğunun bilir.

Öğretmen, gündelik çekişmelerin içine girmez. Kanunlarla belirlenmiş olan “Türk Milli Eğitiminin” temel amaçları doğrultusunda görevini yapar.

Öğretmen içinde yaşadığı toplumun problemlerine ve kendi sıkıntılarının idrakindedir. Dolayısıyla 24 Kasım öğretmenler gününü her zaman olduğu gibi güzel sözler, nutuklar hamaset, görev, sorumluluk gibi kavramlarla kutlanmasından da bir beklentisi yoktur. “Öğretmenler gününün” öğretmenlerin sosyal, ekonomik ve özlük hakları gibi birçok problemin hatırlandığı, tartışıldığı ve bir sonraki gün unutulduğu bilir. Bu kutlamayı periyodik ve içi boş bir kutlama şekli olarak görür.

Bu kadar sorumlulukları olan öğretmenlerimiz, maddi ve manevi yönden ne durumdadır? Mum gibi etrafını aydınlatan ve bundan dünyanın en büyük mutluluğunu tadan öğretmenler, maddi yönden büyük bir sıkıntının içindedirler. Kitap okuma, sinemaya, tiyatroya gitme öğretmenlerin unuttuğu etkinliklerdir. Eğitim sisteminin yaz-boz tahtasına dönüşmesi, eğitimde liyakatin yerini kadrolaşmaya bırakması en büyük sıkıntılarıdır. Eğitim sisteminde paradigma değişikliği hem sistemi, hem de eğitim anlayışını içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Öğretmenin devre dışı bırakıldığı bir eğitim anlayışı egemen olmaya başlamıştır.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen öğretmen, mesleğini, öğrencisini ve milletine olan sevgisinden hiçbir şey kaybetmemiştir. 24 Kasım öğretmenler günü onun için öğrencileriyle paylaştığı ama sadece öğrencileriyle paylaştığı bir mutluluktur. Yöneticilerden bir beklentisi yoktur. Çünkü onlara güveni kalmamıştır.

Bu sıkıntılara, haksızlıklara inat öğretmenlerimiz görevinin başındadır. Birçok sıkıntısına rağmen bütün olumsuzluklara karşı çıkmaya öğretmenlerimizin direnci fazlasıyla yeterdir. Bu şartlarda öğretmenler gününü kutluyoruz. 24 Kasım öğretmenler gününüz kutlu olsun.