LİDER TABAN İLİŞKİSİ

03.05.2016 20:37

Lider, üyeleri veya camiasını bulunduğu noktadan olması gereken noktaya getirebilen, onlara güven ve cesaret aşılayabilen, astları harekete geçirebilen ve onlara sorumluluk bilincini yerleştirebilen kişi olduğuna inanılır. Bundan hareketle lider sürekli camianın içinde, onlarla birlikte, onların en küçük sızısını rahatlıkla duyabilen ona göre tedbir alan kişi olabilmelidir. 

Camianın kültür seviyesi yükseldikçe liderin karizmatik özelliği azalır. Dolayısıyla lider, emreden, buyruklarla kitleyi sevk ve idare eden totaliter lider değil, kitlesinde ortak aklı devreye sokan, alt ve üst arasında demokratik bir geçişkenliği sağlayan, kitlenin iradesini uygulayan ve ona göre politikalar oluşturan demokratik lider olmalıdır.

Liderlik modelinin diğer bir boyutunu ise, liderin etkililiği oluşturmaktadır. Etkili liderler, insanları ve kuruluşları değiştirir, kafaları ve yürekleri yeniden biçimlendirir, vizyonlarını genişletir, bilgi ve anlayış düzeylerini yükseltir, amaçları berraklaştırır, ilkeler ve değerlerle uyumlu hale getirirler.

Lider, kitlesini dinç tutabilmek için kitle iletişim araçlarını en iyi şekilde kullanarak onlara verilmek istenen mesajın açık-seçik bir şekilde ulaşmasını sağlar.

Lider hitap ettiği kitlenin değerleriyle, davranışlarıyla hemhal olduğu gibi kitlesini gelişmeye ve değişmeye hazırlamada zihinsel inkılâplar yapabilecek donanıma ve grup içi öz eleştiri mekanizması gibi vasıflara da sahip ise kitlesini aksiyoner hale getirip geçmişle gelecek arasında bağ kurabilir.