“SOSYAL MEDYA FİTNECİLERİ” Abdullah ALAGÖZ

03.04.2016 06:48

Büyük tehlike kapıda(!) Sosyal medya fitnecileri ortaya çıkmaya başladı(!) Başlıklara, açıklamalara bakınca büyük bir ihanet şebekesi ile ülkenin karşı karşıya geldiğini sanacaksınız. Allah’ım basireti kapanmış, gaflette bürünmüş, kendinden bile şüphe eder hale gelen insanları o ruh halinden kurtar diye dua edeceğiz.  Öyle aşırılığa kaçıldı ki her eleştiri arkasında kalıplaşmış, pelesenk halini almış cümle ile karşılaşır olduk. “Sosyal medya fitnecileri”… Osmanlıyı yıkan, cumhuriyet Türkiye’sinin temellerini sarsan, kardeşlik projesini(!) baltalayan, siyasi partilerimizi karıştıran hainler sosyal medyada toplandı(!) Gerçeklerle yüzleşmemek için “başını kuma gömmektir” Evet! Atılan iftiralar yalanlar, yaşanılanlar sadece kendi dünyalarında kurdukları halüsinasyonlardır.

Önce cümlenin tahlilini yapmaya çalışalım. Sosyal medya tıpkı ulusal basın gibi gerçek ve düşüncenin, iletişimin bir aracıdır. Sosyal medyaya savaş açmak onu anlamsızlaştırmak “güneşi balçıkla sıvamaya benzer.” Güneş balçıkla sıvanmadığı gibi sosyal medyayı da yok saymak mümkün değildir. 

Galileo dünya dönüyor dediği için engizisyon mahkemesinde yargılanır. Sözünü geri alması karşılığında affedilir ancak mahkemeden çıkarken  “Siz isteseniz de istemeseniz de dünya dönüyor’’  diye mırıldanmıştı. Sosyal medyaya savaş açanların durumu ile engizisyon mantığının durumu arasında sadece zaman farkı vardır.

Asrımızın en büyük icadı nedir diye sorsalar herhalde herkes internet demek zorunda kalır. Toplumun bütün katmanlarının istisnasız iletişim dili haline gelen sosyal medyayı küçümsemek, yok saymak toplumdan kopmanın, toplumsal değişmelerin ve toplumsal teamüllerin farkına varmamaktır.

Çıkar gruplarının ele geçiremediği ve özgür düşüncenin ifade edilebildiği tek alan olarak soysa medya kalmıştır. İktidarından muhalefetine kadar herkesin saldırdığı bir alan olması çok enteresan değil mi?

Ülkede bütün kuruluşlar statikleşip kendi savuma refleksiyle herkesi kendine benzettiği, kendilerini eleştirenleri dışladığı, algı operasyonunun yapıldığı bir dünyada farklı seslerin, eleştirilerin sosyal medya aracılığıyla ifade edilmesi bazılarını neden rahatsız ediyor? İdealist insanlar için eleştirinin hiçbir sakıncası yoktur. Onlar, “yaşasın devlet yıkılsın düzen” diyerek zaten düşüce sistemleri gereği var olan yapıya muhaliftirler. İdealist, sorgulayan, var olanı eleştirerek olması gerekene ulaşmaya çalışan zihniyettin adıdır. O halde kimse idealizm adı altında da mevcut durumu savunamaz, savunuyorsa idealist değildir.

Toplumda var olan bütün kuruluşlar liberalizm adı altında otoriterizme bürünmüştür. İnsanların nefes almasını, kendini ifade etmesini, duygularını dışarı yansıtmasını yasaklayan, aşağılayan yapılar, sıkılmasalar insanların evlerinde de konuşmalarını istemeyeceklerdir.

Sosyal medyaya savaş açılmasının, oralarda düşüncesini ifade edenlerin linç kampanyasına tabi tutmalarının tek amacı, rahatlarının bozulması, rantlarını tehlikeye girmesidir. Başka kaygıları ifade etmek isteyenler art niyetlerine, ikbal kaygılarına mazeret üretenlerdir. Hakikatin yerine yalanların, iftiraların geçtiği, basını-yayını ele geçirilmiş, kuruluşları otoriterizme bürünmüş bir toplumda insanlar başka hangi alanda seslerini çıkarabilirler?

Sosyal medyada hakaretler, istismarlar, yanlış bilgilendirmeler yapılıyorsa böylesi savaş açma sakatlığına başvurulacağına hukuki yollardan hem de hukuk devletinde olması gereken yöntemleri kullanmakla hak aranır.

Fitneci dedikleriniz, hangi beklentilerden dolayı fitneci oldular? Bir yerlere gelmek mi istediler, ihale mi almak istediler ya da meşru olmayan bir işlerine meşruiyet mi kazandırmak için sosyal medyayı demoklesin kılıcı gibi kullandılar?

Hak aramanın, doğru söylemenin, haramzadeliği, hokkabazlığı, ihaneti ve gafleti eleştirmenin adı maalesef sosyal medya fitneciliği oldu. Haklı eleştirileri yapanlar sosyal medya fitnecisi oluyorsa biz de fitneciyiz efendim. Kavramlar bile anlam değiştirdiyse, haklılığın adı fitnecilik olmuşsa, kahramanlar hain ilan ediliyorsa bu ülkede  gururla ifade ediyoruz ki, biz de sosyal medya fitnecisiyiz.